fbpx
mørke rander under øjnene

Mørke rander under øjne er almindelige hos mænd og kvinder, og de opstår typisk når huden under begge øjne ser mørkere ud.

Selvom de kan påvirke alle, er mørke rander mest almindelige hos mennesker, der er ældre, har en genetisk disposition for denne tilstand (hyperpigmentering) eller har en mørkere hudtone (da de er mere tilbøjelige til hyperpigmentering omkring øjenområdet).

Derfor får man mørke rander under øjne

Mens træthed kan virke som den mest logiske forklaring på mørke rander under øjne, er der en række medvirkende faktorer. I de flest tilfælde er de ingen grund til bekymring og kræver ikke lægehjælp. Nogle almindelige årsager inkluderer:

  • Træthed

For meget søvn, ekstrem træthed eller bare det, at blive oppe et par timer efter din normale sengetid kan forårsage mørke rander under dine øjne. Søvnmangel kan få din hud til at blive mat og blev, hvilket gør det muligt for mørke væv og blodkar at vise sig under din hud. Mangel på søvn kan også få væske til at bygge sig under dine øjne, hvilket får dem til at virke hævede. Som følge heraf kan de mørke rander, du ser, faktisk være skygger, der kastes af dine hævede øjenlåg.

  • Alder

Naturlig aldring er en anden almindelig årsag til de mørke rander under dine øjne. Som du bliver ældre, bliver din hud tyndere. Du mister også fedt og kollagen, der er nødvendigt for at bevare din huds elasticitet. Når dette sker, bliver de mørke blodkar under din hud mere synlige, hvilket får området under dine øjne til at blive mørkere.

  • Øjenbelastning

At bruge mange timer dit foran tv’et, computerskærm eller mobiltelefon kan forårsage betydelig belastning af dine øjne – en belastning der kan forstørre blodkar omkring dine øjne, der kan resultere i, at huden omkring dine øjne bliver mørkere.

  • Allergier

Allergiske reaktioner og tørre øjne kan udløse mørke rander. Når du har en allergisk reaktion, frigiver din krop histaminer som en reaktion på skadelige bakterier. Udover at forårsage ubehagelige symptomer – herunder kløe, rødme og hævede øjne – får histaminer også dine blodkar til at udvide sig og blive mere synlige under din hud.

  • Dehydrering

Dehydrering er en almindelig årsag til mørke rander under dine øjne. Når din krop ikke får den rette mængde vang, begynder huden under dine øjne at se mat ud, og dine øjne ser indsunkne ud. Dette skyldes deres tætte nærhed til den underliggende knogle.

  • Genetik

Familiehistorie spiller også en rolle i udviklingen af mørke rander under dine øjne. Det kan være en arvelig egenskab, der ses tidligt i barndommen, og kan forværres, når du bliver ældre eller langsomt forsvinde. Dispositioner for andre medicinske tilstande – såsom skjoldbruskkirtelsygdom – kan også resultere i mørke rander under dine øjne.

Hjemmemidler mod mørke rander

Behandling af mørke rander afhænger af den bagvedliggende årsag. Nogle gange kan hjemmemidler og selvpleje dog være alt, hvad du behøver, for at hjælpe med at håndtere tilstanden. Milde til moderate mørke rander reagerer ofte godt på enkle og billige behandlinger, såsom:

  • En kold kompres

En kold kompres kan hjælpe med at reducere hævelse og krympede udvidede blodkar, forekomsten af hævelser, og hjælpe med at fjerne mørke rander. Tilgangen er simpel: pak et par isterninger ind i en ren klud og påfør under dine øjne. Du kan også fugte en klud med iskoldt vand og påføre den på huden i 20 minutter for samme effekt.

  • I blød med teposer

Påføring af kolde teposer til dine øjne kan forbedre deres udseende. Te indeholder koffein of antioxidanter, der kan hjælpe med at stimulere blodcirkulationen, krympe dine blodkar, og reducere væskeretention under din hud. Udblød to teposer med sort eller grøn te i varmt vand i fem minutter og lad dem køle af i køleskabet i 15-20 minutter. Påfør de afkølede teposer på dine lukkede øjne i 10 til 20 minutter, og skyl derefter dine øjne med koldt vand.

  • Ekstra søvn

At indhente søvn kan også hjælpe med at reducere fremkomsten af mørke rander, så tillad dig selv syv til otte timers hvile for at forhindre mørke rander i at dukke op.

Lægehjælp og professionel behandling

For en mere effektiv og længerevarende løsning af mørke rander under øjne er der nogle medicinske behandlinger tilgængelige. Nogle af de mest almindelige metoder omfatter kemisk peeling for at reducere pigmentering, laserkirurgi for at genoplive huden og forbedre hudopstramningen samt vævsfyldstoffer til at skjule blodkar og melanin, der forårsager misfarvning af huden under dine øjne.

Hvis du ønsker en midlertidig løsning til problemet, kan du overveje en filler-behandling under øjnene. Det gode ved en ikke-permanent filler-behandling er, at den hurtigt og effektivt løser problemet ved at løfte huden under øjnene og gøre den mere spændstig, så skyggen og de mørke rander forsvinder.

Du kan booke en tid til en gratis forundersøgelse hos Contourklinikken og høre om dine muligheder.

For mange mennesker er mørke rander midlertidige og ofte tegn på aldring eller mangel på søvn. Selvom der er en række hjemme- eller medicinske behandlinger tilgængelige for at forbedre udseendet af dine øjne, er mørke rander typisk ingen grund til alarm. Men hvis misfarvningen eller hævelsen forværres over tid, er det en god idé at planlægge et besøg hos din læge eller hudlæge for at sikre, at du har diagnosticeret problemet korrekt og får den bedste behandling.